پژوهش‌های برتر سال ۹۸مسابقه

مسابقه ره ‌نشان سیاست ‌گذاری

رویدادی برای آشنایی دانشجویان با چرخه سیاست ‌گذاری و تمرینی برای تدوین پیشنهادهای سیاستی

ره‌ نشان سیاست ‌گذاری عنوان رویدادی است که با هدف هدایت جریان نیروی انسانی توانمند به سمت حوزه سیاست ‌گذاری، زمینه لازم را برای آشنایی بیشتر دانشجویان با مبانی سیاست ‌گذاری، آموزش نگاه چند بعدی به مسائل و درک پیچیدگی ­های موجود در این مسیر فراهم می‌آورد. این رویداد که در قالب مسابقه برگزار می‌گردد، سازوکاری دو مرحله‌ای دارد؛ در مرحله نخست تیم ‌ها با چرخه سیاست ‌گذاری آشنا می‌شوند و در مرحله بعد نتایج کار خود را به صورت یک پیشنهاد سیاستی تدوین می­کنند. طراحی این رویداد به گونه‌ای است که می‌تواند از تمامی رشته ‌های دانشگاهی ورودی بپذیرد و این خود شرایط را برای نزدیک‌تر کردن شرکت‌ کنندگان به شرایط واقعی دنیای سیاست ‌گذاری مهیا می‌سازد.

ضرورت برگزاری مسابقه ره‌ نشان سیاست ‌گذاری

در یکی دو سال اخیر و مخصوصا با اضافه‌ شدن رشته سیاست ‌گذاری علم و فناوری به دانشگاه صنعتی شریف، تمایل دانشجویان مهندسی به حوزه سیاست ‌گذاری رشد قابل توجهی داشته است. اما این مسئله تازه‌ای نیست و هر چند سال یکبار می‌توان شاهد رونق یک رشته و حوزه به خصوصی بود. مسئله‌ای که به تجربه ثابت شده این است که تعداد کمی از دانشجویان از روی علاقه و آگاهی کامل دست به انتخاب رشته و مسیر تخصصی آینده خود می‌زنند و موجی که دانشجویان و فارغ ‌التحصیلان شاخص در بین دانشجویان ایجاد می‌کنند عامل اصلی این انتخاب است. از این رو پژوهشکده سیاست ‌گذاری دانشگاه شریف، به منظور آگاهی ‌بخشی به دانشجویان سال سوم و چهارم کارشناسی که در بازه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال قرار دارند و در طی دو سال آینده، باید مسیر تخصصی خود را انتخاب نمایند، تصمیم به برگزاری رویدادی تحت عنوان «ره‌ نشان سیاست گذاری» گرفت.

اهداف مسابقه ره‌ نشان سیاست ‌گذاری

مهم‌ترین هدف ره‌ نشان سیاست ‌گذاری هدایت جریان نیروی انسانی توانمند به سمت حوزه سیاست ‌گذاری است. در این برنامه تلاش شده است تا دانشجویان علاقمند به حوزه سیاست ‌گذاری برای انتخاب مسیر تخصصی خود در آینده، آشنایی و شناخت دقیق‌تری نسبت به علاقمندی ها و استعدادهای خود پیدا کنند. این شناخت دقیق‌تر با تمرکز بر دو اصل زیر محقق خواهد شد:

  • سیاست ‌گذاری امری چند وجهی است؛ یعنی به مهارت ایده ‌پردازی و خلاقیت، استعداد تفکر تحلیلی، علاقه و توانمندی به پژوهش، پشتکار و روحیه خستگی ناپذیر نیاز دارد.
  • سیاست امری پیچیده است؛ یعنی در سیاست ‌گذاری مسائل اصلی این حوزه از چالش‌ هایی با پیچیدگی بسیار بالایی برخوردار هستند که برای حل آن به افرادی با تفکر پیچیده نیاز است.

از سوی دیگر با برگزاری این رویداد مقدمه‌ای برای پاسخ به نیاز اساسی کشور در این زمینه، یعنی حضور افراد توانمند در عرصه سیاست ‌گذاری فراهم می‌آید.

ساز و کار طراحی‌ شده برای مسابقه ره‌ نشان سیاست ‌گذاری

مسابقه ره‌ نشان سیاست ‌گذاری سازوکاری دو مرحله‌ای دارد؛ در مرحله نخست تیم‌ ها با چرخه سیاست ‌گذاری آشنا می‌شوند و در مرحله بعد نتایج کار خود را به صورت یک پیشنهاد سیاستی تدوین می­کنند.

مرحله اول این مسابقه طی چهار روز و به صورت دو آخر هفته متوالی برگزار می‌گردد و در آن به منظور تربیت کارآفرین سیاستی، چرخه سیاست ‌گذاری با تمرکز بر سه محور احساس مشکل، ادراک و تعریف مسئله، و تدوین راه حل برای حل مشکل با توجه به پیچیدگی ‌های اجرا به شرکت‌کنندگان آموزش داده می‌شود. این مرحله در چهار گام برگزار می‌گردد:

  • به طور کلی پس از ارائه یک مشکل مشخص توسط راهبران مسابقه، تیم ‌ها در گام اول تلاش خواهند کرد تا شناخت بیشتر، عمیق‌تر و ملموس‌تری نسبت به مشکل پیدا کنند و داده‌ های مورد نیاز خود را جمع ‌آوری نمایند.
  • در گام دوم تیم‌ ها تلاش خواهند کرد تا علت ایجاد مشکل را بیابند و مسئله یا مسائل اصلی را مشخص کنند و به درستی، آن را مبتنی بر شواهد و رابطه علی با مشکل تعریف نمایند.
  • در گام سوم، تیم‌ ها باید پیچیدگی ‌های اجرای راه حل خود را تعیین نمایند. این پیچیدگی ‌ها می‌تواند شامل منابع و امکانات در اختیار، موانع، تعارض منافع احتمالی و … باشد.
  • در گام چهارم شرکت‌ کنندگان با توجه به راه حل و پیچیدگی ‌هایی که در مراحل گذشته مشخص نموده اند، باید روش ‌هایی را برای جلب نظر ذینفعان و سیاست ‌گذاران بیان کنند.

پس از اتمام مرحله اول مسابقه ره‌ نشان و انتخاب تیم‌ ها و افراد برگزیده، مرحله دوم مسابقه در بازه زمانی دو ماهه برگزار می‌گردد و در آن شرکت کنندگان در دو حلقه به صورت عمومی و تخصصی به کار خود ادامه خواهند داد. در این مرحله راهبران مسابقه در دو سطح راهبری عمومی و راهبری ارشد با شرکت ‌کنندگان در ارتباط هستند.

در سطح راهبری عمومی، راهبران جلساتی را به صورت هفتگی طراحی نموده‌اند که در آن‌ها به صورت دو هفته یکبار به بررسی یک موضوع و مسئله عمومی می‌پردازند. این جلسات به شرکت‌کنندگان کمک خواهد کرد تا دیدی کامل‌تر و جامع‌تر نسبت به مسائل اطراف خود پیدا کرده و راحت‌تر بتوانند حوزه تخصصی خود را در آینده انتخاب نمایند.

در سطح راهبری ارشد، هر راهبر، هدایت یک موضوع را بر عهده می‌گیرد و شرکت ‌کنندگان را برای رسیدن به نتایجی عمیق‌تر و دقیق‌تر کمک می‌کند. راهبران، در این سطح با استفاده از شبکه ارتباطی خود، شرکت ‌کنندگان را با افراد و سازمان‌هایی که می‌توانند به آنان در این مسیر کمک کنند، ارتباط می‌دهند. وظیفه اصلی راهبران در این سطح طراحی مسیر پیشرفت پروژه و فراهم ‌آوردن ارتباطات و شبکه ‌سازی برای شرکت‌ کنندگان است. علاوه بر این‌ کارگاه‌ هایی نیز به منظور تقویت توانایی ‌های عمومی افراد در سیاست ‌گذاری ترتیب داده خواهد شد.

در پایان این مرحله، انتظار بر این است که شرکت ‌کنندگان بتوانند نتایج کار خود را به صورت یک پیشنهاد سیاستی تدوین نمایند. در این میان تلاش مجموعه ره‌ نشان بر این است تا شرایط ارائه پیشنهادهای سیاستی مناسب را در کنفرانس ‌های مربوطه، کمیسیون ‌های مجلس و یا در جلسه‌ای با حضور مسئولین مربوطه برای افراد شرکت‌کننده مهیا سازد.

مخاطبان مسابقه ره‌ نشان سیاست ‌گذاری

ره‌ نشان سیاست ‌گذاری به گونه‌ای طراحی شده است تا بتواند علاوه بر رشته ‌های فنی و مهندسی، از سایر رشته‌ های دانشگاهی نیز ورودی بپذیرد و این خود شرایط را برای نزدیک‌تر کردن شرکت‌کنندگان به شرایط واقعی دنیای سیاست ‌گذاری مهیا می‌سازد.

جمع‌بندی

پژوهشکده سیاست ‌گذاری دانشگاه شریف با هدف آگاهی ‌بخشی به دانشجویان علاقمند به حوزه سیاست ‌گذاری و هدایت نیروی انسانی توانمند به سمت این حوزه، اقدام به برگزاری رویداد ره‌ نشان سیاست ‌گذاری نموده است. در این رویداد شرکت‌کنندگان می‌توانند با چرخه سیاست ‌گذاری آشنا شوند و به تدوین پیشنهاد سیاستی بپردازند. فرارشته‌ای بودن این رویداد شرایط را برای نزدیک‌تر کردن شرکت‌کنندگان به شرایط واقعی دنیای سیاست ‌گذاری مهیا می‌سازد. علاوه بر این، ره‌ نشان سیاست ‌گذاری با محوریت قرار دادن فرآیند سیاست ‌گذاری به جای مسابقه توانسته است به یکی از اهداف خود که تغییر نگاه افراد به مسائل جامعه و توجه دادن آن‌ها به پیچیدگی‌های موجود در این مسائل است، دست یابد.

این رویداد توسط پژوهشکده سیاست ‌گذاری دانشگاه شریف از تابستان ۱۳۹۸ آغاز به کار نموده است و از طریق آدرس اینترنتی زیر قابل دسترسی است:

مسابقه ره نشان سیاست گذاری

محصول مرتبط:

​​پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه شریف

پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف بر اساس نیاز به بکارگیری روش‌های علمی در حوزه سیاستگذاری و تولید دانش تخصصی مورد نیاز در تصمیم‌گیری‌های کلان طی تفاهم‌نامه‌ای میان دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام و دانشگاه شریف تاسیس شد. ورود به صفحه انديشکده

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا