درباره ما

جامعه اندیشکده‌ها، مجموعه‌ای غیردولتی و غیرانتفاعی است که به تجمیع و گردآوری پژوهش‌ها، اقدامات و اخبار اندیشکده‌ها و موسسات سیاست‌پژوهی و مشاوره سیاستی مبادرت دارد. بنابراین می‌توان این مجموعه را بانک اطلاعات جامع اندیشکده‌ها و زیست‌بوم اندیشه‌ورزی کشور دانست.

جامعه اندیشکده‌ها چه هدفی را دنبال می‌کند؟

جامعه اندیشکده‌ها از سال ۱۳۹۵ که شروع به کار کرده، رسالت خود را ایجاد یک نظام اعتبارسنجی جهت معرفی و برجسته‌سازی پژوهش‌ها و اقدامات برتر اندیشکده‌ای تعریف کرده است. در این راستا جامعه اندیشکده ها اهداف زیر را دنبال می‌کند:

الگوسازی از فعالیت‌های موفق اندیشکده‌ها

زمینه‌سازی برای توسعه ظرفیت و اثرگذاری اندیشکده‌های فعلی

فضاسازی برای شکل‌گیری اندیشکده‌های جدید

جامعه اندیشکده‌ها چه خدماتی ارائه می‌دهد؟

اصل و اساس فعالیت جامعه اندیشکده‌ها بر خدمات‌دهی به اندیشکده‌ها و موسسات سیاست‌پژوهی و مشاوره سیاستی بنا شده است. در این راستا چند خط خدمات دنبال می‌شود:

این خدمات در زنجیره‌ای به هم پیوسته، جهت معرفی، الگوسازی و آموزش الگوهای برتر اندیشکده‌ای طراحی شده‌اند.

سازوکار اصلی جامعه اندیشکده‌ها، بر پایه پژوهش‌های اندیشکده‌ها شکل گرفته است. پژوهش‌های اندیشکده‌ها و سیاست‌پژوهی‌های انجام‌شده در زیست‌بوم اندیشه‌ورزی کشور، به عنوان مهم‌ترین خروجی اندیشکده‌ها و مجموعه‌ها، مبنای فعالیت‌های جامعه اندیشکده‌ها را شکل می‌دهد.

این پژوهش‌ها پس از ارزیابی توسط شورای علمی جامعه اندیشکده‌ها، بنا بر محتوا و اجازه مجموعه‌ها روی خروجی سایت جامعه اندیشکده‌ها قرار می‌گیرند. (شورای علمی متشکل از پژوهشگران و اندیشه‌ورزان فعال اندیشکده‌هاست که حداقل دو پروژه سیاست‌پژوهی را در جایگاه مدیر پروژه، راهبری کرده‌اند).

در پایان هر فصل، پژوهش‌هایی که بالاترین امتیاز را از شورای علمی کسب کرده‌اند، در فصلنامه جامعه اندیشکده‌ها منتشر می‌شوند.

همچنین به توالی منظم، بزرگ‌ترین گردهمایی رقابتی اندیشکده‌های کشور در قالب «جایزه ملی سیاست‌گذاری» برگزار می‌شود. در این رویداد با مشارکت حداکثری شورای علمی، حجم بالای پژوهش‌های رسیده به دبیرخانه جایزه بررسی و در هر مرحله با ارزیابی کمیته‌های شورای علمی، غربال و اعتبارسنجی می‌شوند. هدف از این رویداد ملی، معرفی و تقدیر از الگوهای برتر اندیشکده‌ای کشور است.

در نهایت، الگوهای برتر فعالیت‌های اندیشکده‌ای در کارگاه‌های مدرسه اندیشه‌ورزی و سیاست‌سازی، مرور و تدریس می‌شوند. و به این ترتیب زنجیره آموزشی جامعه اندیشکده‌ها نیز شکل می‌گیرد.

در پایان هر سال جامعه اندیشکده‌ها با نمایه‌سازی اطلاعات اندیشکده‌ها و اندیشه‌ورزان به صورت جداول دقیق و جزئی، در سالنامه جامعه اندیشکده‌ها، مروری آماری بر یک سال فعالیت اندیشه‌ورزی در کشور را ارائه می‌کند.

علاوه بر این، جامعه اندیشکده‌ها با طراحی و برگزاری رویدادهای اندیشکده‌ای-رسانه‌ای، به نضج علم‌ورزی و گفتمان‌سازی پیرامون اندیشکده‌شناسی و اندیشه‌ورزی نیز مبادرت دارد. از جمله رویدادهای جامعه اندیشکده‌ها می‌توان به رویداد گفتاک، میزگرد رادیویی با اندیشه‌ورزان، رویداد تخصصی اندیش‌گو و تور اندیشکده‌گردی اشاره کرد.

وجه تمایز جامعه اندیشکده‌ها با اندیشکده‌ها چیست؟

جامعه اندیشکده‌ها یک بستر غیرانحصاری و مشارکتی است که بر پایه خدمات‌دهی به اندیشکده‌ها و موسسات سیاست‌پژوهی و مشاوره سیاستی به وجود آمده است. بنیان اصلی فعالیت‌های جامعه اندیشکده‌ها بر تسهیل و تسریع ارتباطات موثر در فضای اندیشه‌ورزی کشور است؛ این ارتباطات طیف وسیعی از جمله ارتباط اندیشکده‌ها و دستگاه‌های حاکمیتی، ارتباط اندیشکده‌ها و مخاطبان عام، ارتباط اندیشکده‌ها با یکدیگر را شامل می‌شود.

جامعه اندیشکده‌ها، مستقیما فعالیت اندیشکده‌ای و سیاست‌پژوهی انجام نمی‌دهد و پلتفرمی برای دسترس‌پذیر کردن اندیشکده‌ها و خروجی‌های اندیشکده‌ای برای طیف وسیعی از مخاطبان از جمله دستگاه‌ها و نهادها، علاقمندان به اندیشه‌ورزی و مخاطبان عام، پژوهشگران و اندیشه‌ورزان، رسانه‌ها و غیره... محسوب می‌شود.

این مجموعه ضمن پایبندی به قوانین جمهوری اسلامی ایران، هیچ گونه موضع سیاسی، نظری و اقتصادی خاصی را دنبال نمی‌کند و صرفا بازتاب فضای اندیشه‌ورزی کشور را در قالب‌های مشخص و با تایید و مشارکت اندیشکده‌ها (از طریق شورای علمی جامعه اندیشکده‌ها) پیش روی مخاطب می‌گذارد.

همکاری با جامعه اندیشکده‌ها چگونه ممکن است؟

تیم جامعه اندیشکده‌ها شامل شاخه‌های متعددی است که وجه اشتراک فعالیت همه آن‌ها دغدغه‌مندی نسبت به مباحث اندیشه‌ورزی کشور و نیز مهارت نوشتن و ایده‌پردازی برای بسط رسانه‌ای خروجی‌های اندیشکده‌ای است. بنابراین هر فرد علاقمند به این فضا می‌تواند با ارسال رزومه به info@iranthinktanks.com نسبت به بررسی و ارزیابی انواع همکاری با این مجموعه اقدام کند.

همچنان می‌توانید جامعه اندیشکده‌ها را در شبکه‌های اجتماعی زیر دنبال کنید:

دکمه بازگشت به بالا