اقتصادبررسی و تحلیلحکمرانی بخش اقتصادسند تحلیل مسئله

بررسی جایگاه نظام توزیع کالا و خدمات در نظام اقتصاد هوشمند

بررسی الگوی نشان دهنده جایگاه، نقش و ارتباطات عناصر شبکه توزیع کالا در ایران و آینده نگری آن

در تصمیم گیری های اقتصادی عوامل و داده های زیادی می تواند دخیل باشد.در اقتصاد هوشمند، کلان داده های اقتصادی در حوزه های مختلف داخلی و خارجی مورد تحلیل پیشرفته قرار می گیرند. مدل ‌های یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق با بررسی الگوها و یادگیری مداوم به تصمیم گیری دقیق تر و صحیح تر کمک می کنند. استفاده از اقتصاد هوشمند می تواند به منظور کاهش هزینه‌ های تولید، بهبود کیفیت خدمات، بهینه ‌سازی عملکرد شرکت ‌ها و توسعه بازارهای جدید در افزایش سودآوری و رقابت ‌پذیری محصولات و نیز بهبود شرایط اقتصادی کشورها موثر باشد.

ضرورت و اهداف پژوهش

سیستم و فرآیند واردات توزیع و عرضه کالا در ایران، علی رغم توانایی بالقوه در طراحی شبکه سازی توزیع توسط نخبگان داخلی و مهیا کردن بستر و زیرساخت برای این امر همچنان درگیر مشکلاتی برای قیمت گذاری عادلانه و توزیع عادلانه کالا و خدمات در کشور است. این امر از ابعاد بسیاری قابل ارزیابی و برآورد است. در هریک از این ابعاد آسیب های مربوط به این سیستم شناسایی می شود. بررسی ها نشان دهنده این امر است که با وجود قوانین مدون در این موارد، اجرای آن با چالش های زیان بار بسیاری روبرو است. نبود سامانه ای جامع برای نظارت که همراه با خلاقیت و نوآوری بوده و موجب جذب حداکثری شود یکی از مشکلات اصلی عدم وجود سامانه ای هوشمند در نظام توزیع کالا و خدمات در کشور است. لذا در این پژوهش بعد از مشاهدات میدانی و مطالعات در مورد شرایط قیمت گذاری عادلانه، توزیع عادلانه کالا و خدمات در کشور، به بررسی شبکه های تهیه و توزیع کالا در کشور و واردات وصادرات پرداخته شده است.

تجارت الکترونیک در ایران و مشکلات آن

امروزه کسب و کارها به سوی الکترونیکی شدن پیش می روند و تجارت الکترونیک هرروز جلوه جدیدتری به خود می گیرد. یکی از جنبه های نوظهور در این عرصه، پیدایش خرده فروشی های الکترونیکی می باشد.در ایران علی رغم رشد چشمگیرجهانی، بازارهای اینترنتی به بلوغ کافی نرسیده اند و فروش اینترنتی آمار ناچیزی از فروش کل دادوستد بازار را در دست دارد. . نوپا بودن صنعت فناوری اطلاعات در ایران و پتانسیل بسیار بالای متخصصان داخلی، سازمان ها و موسسه های اقتصادی در کشور در شکل گیری مناسب برای توجه جدی به توسعه تخصص ها و زیرساخت های فناوری اطلاعات موثر است. سیاست های بدون پژوهش و اینده نگری دولت ها برای کنترل و ساماندهی و کاهش هزینه ها، مصداق بارز دخالت دولت برای منفعت طلبی می باشد

 تاثیر کسب و کارهای اینترنتی بر اشتغال و تولید در ایران

کسب و کارهای بزرگ اینترنتی و فروش محصولات در دنیا سال هاست که به انحصار طلبی متهم هستند و اهداف درازمدت آن ها به دست آوردن سلیقه مصرف کننده، عادت دادن مشتری به استفاده دائم از پلتفرم ها و سپس تولید انحصاری محصولات و خدمات می باشد. در ایران کسب و کارهای فیزیکی بسیاری در شهرهای کوچک و بزرگ مختلف، جای خود را به کسب و کارهای اینترنتی با اشتغال چند صدنفری در یک شهر بزرگ و یا پایتخت نشین داده است. تمام این مسائل در حالی است که در شهرستان ها اشتغال زایی باید گسترش داده شود تا از تمرکززدایی و رشد مهاجرت به شهرهای بزرگ جلوگیری و چرخ صنایع پایه ای از کار نیفتد. لذا پیش بینی می شود اگر به موقع و با برنامه ای مدون و اصولی به این اوضاع سامان داده نشود تمامی صاحبان مشاغل فیزیکی و تولیدی ها تبدیل به برده های چند فرد مشخص، می شوند و همان بلایی که وارد کردن بی رویه اجناس خارجی بر سر تولید آورده را بر سر بازار فروش می آورند. این پلتفرم ها و مالکان آن ها یا شروع به واردات کالا می کنند یا به تولید انحصاری کالاها می پردازند که اگر به موقع جلوی این امر گرفته نشود؛ در طی چند سال تمام صنعت تولید و بازار فروش توسط عده ای محدود احاطه می شود.

جایگاه نظام توزیع کالا و خدمات در نظام اقتصاد هوشمند

نقش اصلی نظام توزیع، توزیع کالا و خدمات در سطح جامعه بوده و در واقع این بخش، حلقه اتصال بین بخش تولید و مصرف است؛ بنابراین بسته به عملکرد و جایگاه بخش توزیع در مجموعه نظام اقتصادی، این بخش می تواند عامل رشد یا عامل بازدارنده اقتصاد ملی تلقی شود. از این رو با توجه به شرایط نابسامان مذکور، ارزیابی و آسیب شناسی وضعیت سیستم فعلی توزیع کشور و طراحی مدل شبکه ای هوشمند به روز، برای تهیه و توزیع کالا ها موضوع مهمی است. این امر نیازمند شناخت کامل از وضع توزیع و نحوه عملکرد تمامی نهادها، بنگاه ها و سازمان های درگیر و سیاست های آن ها در شبکه توزیع کالای کشور می باشد. یکی از مهم ترین مسائلی وجود دارد این است که کالاهای اساسی مورد نیاز مردم به دور از هرگونه سو استفاده سود جویان از یارانه ها و سوبسیدها به دست مصرف کننده نهایی برسد، اما قصد دولت برای در اختیار گرفتن فقط بخشی از کالاهای اساسی بازار می تواند موجب افزایش قیمت سایر کالاها شود.

آینده نگری تحقیق و پژوهش و تاثیر پلتفرم های تجارت الکترونیک در ایران

امار بالای صدور مجوزهای کسب و کاراینترنتی در اشتغالزایی شاید موجب افتخار باشد اما در سیاست کلان کشورها جایی که سیاستگذاری حمایت از محیط کسب و کار و تولید داخلی به منظور عدم فروپاشی اقتصاد یک کشور صورت می گیرد هم باعث خرسندی است یا زنگ خطر؟. از همین رو باید آینده نگری تحقیق و پژوهش و تاثیر مثبت و منفی این دست نوآوری ها بررسی و از آسیب های احتمالی آن ها جلوگیری شود.و پلتفرمهای جدید باید متناسب با شرایط و مولفه های بومی منطقه ای طراحی شوند.

الگوی نشان دهنده جایگاه، نقش و ارتباطات عناصر شبکه توزیع کالا در ایران

از دید نظری، اجرایی شدن مفاد اصل ۴۴ قانون اساسی، در زمینه افزایش سهم و جایگاه بخش خصوصی و تعاونی در اقتصاد کشور، ضرورت ایجاد و استقرار شبکه نوین تهیه و توزیع کالا را بیش از پیش نمایان می سازد. نتایج حاکی از آن است که تعدد مراکز توزیع کالا، طولانی شدن کانال های توزیع و افزایش هزینه های توزیع به دلیل عدم تمرکز فرآیند توزیع کالا در کشور باعث افزایش هزینه ها، افزایش بهای کالاها و در نتیجه کاهش کارایی سیستم توزیع می شود. با توجه به این موارد، لزوم مطالعه و طراحی مدل شبکه ای تهیه و توزیع کالا، جهت افزایش کارایی و بهره وری بخش توزیع با توجه به برنامه ها و اهداف تعیین شده در برنامه چهارم توسعه و چشم انداز بیست ساله کشور، از اهمیت و ضرورت بالایی برخوردار است. سیستم توزیع کالا به عنوان بخشی مهم از فرآیند بازاریابی داخلی و بین المللی را می توان به عنوان نرم افزاری در خدمت تجارت و صنعت حمل و نقل کالای دنیا در نظر گرفت. درواقع اگر جاده ها، خطوط هوایی، سیستم ریلی و … به عنوان سخت افزار صنعت حمل و نقل در نظر گرفته شوند، عواملی مانند برنامه ریزی توزیع، واسطه های توزیع، عمده فروشان، خرده فروشان و… نرم افزار، سیستم توزیع خواهند بود. سیستم توزیع از نظر مکانی، فاصله بین کالا یا خدمات و مصرف کننده را از بین برده و از نظر زمانی نیز به هردو طرف کمک شایانی می کند.
پیشنهادات ارائه شده در راستای بهبود نظام توزیع کشور

پیشنهادات ارائه شده در راستای بهبود نظام توزیع کشور عبارتند از:

  • ساخت پلتفرمی جدید بر اساس نیازسنجی میدانی و بومی هر کشور:
  • اطلاعات کافی از قیمت اجناس و کالاها و خدمات:
  • استفاده از فناوری های مبتنی بر شبکه و هوش مصنوعی:

جمع بندی  

عادلانه کردن قیمت ها نظم دادن به محیط کسب و کار و بازرگانی داخلی و خارجی وابسته به ان وسیاستگذاری و اینده نگری اصولی در این زمینه ها  نیازمند سالها تحقیق و پژوهش  است. سامان بخشیدن به این محیط و تمامی مولفه های تاثیرگذار بر ان  موجب فسادزدایی تضمین معیشت و زندگی مطلوب اجتماعی شهروندان و بالا بردن رضایت انها از دولت و جذب سرمایه گذاران خارجی میشود که ما در این پژوهش از این  پلتفرم ابداعی به عنوان اقتصاد هوشمند نام میبریم. و تلاش شده در مدت زمان ۱۰ ساله ی صرف شده برای این تحقیقات اجرایی کردن حاکمیت هوشمند  را در زمینه های مختلف بسنجیم. راهبری این امر احتیاج به پژوهش های مستمر دارد که ارایه ی این راهکارها پایان کار محسوب نمیشود بلکه نقطه ی شروع است.

این مطالعه در اندیشکده ایده پردازان توسط حسین سالاروند در سال ۱۴۰۱ انجام شده است.

امتیاز کاربر ۵ (۱ رای)

اندیشکده ایده پردازان

مجموعه ای متشکل از چند محقق و پژوهشگر و متخصص در زمینه های مختلف به صورت ثابت و چند متخصص در زمینه ی چالش هایی که حوزه ی متفاوتی دارند. این مجموعه قبل از تاسیس تحقیقات و پژوهش های خودشو شروع کرده که در زمینه های مختلف به دستاوردهای بسیار خوبی دست یافتیم که با آینده نگری و بینش و خلاقیت کم نظیر طرح هایی تدوین کردیم از زمان خود جلوتر.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا