اخبارمصاحبه اختصاصی

گفتگوی اختصاصی با دکتر مهدی موحدی نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی

پیگیری طرح نظام یکپارچه مالیاتی-حمایتی بر پایه جمع خالص درآمد خانوار با نرخ ثابت یکی از مهمترین اهداف دکتر مهدی موحدی در مجلس خواهد بود

گروه خبر جامعه اندیشکده های ایران، به دنبال انتشار لیست نامزدهای نمایندگی یازدهمین دوره انتخابات مجلس، به سراغ نامزدهایی رفته است که از اعضای فعال اندیشکده ها و مراکز پژوهشی هستند. اسامی و معرفی اجمالی برخی از این افراد را اینجا ببینید. در ادامه این معرفی، جهت شناخت بیشتر، گفت و گوهایی با این نامزدها ترتیب داده شده است.

سومین گفت و گوی جامعه اندیشکده های ایران با مهدی موحدی بک‌نظر، دبیر و عضو اندیشکده اقتصاد مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، صورت گرفته است. وی که در گروه حقوق و اقتصاد در پژوهشکده مطالعات پایه، فعال است؛ به ترویج و تقویت گفتمان اندیشکده‌ای در مجلس شورای اسلامی نظر دارد. تا از این طریق حسن نظارت و بهبود قانونگذاری در کشور اتفاق بیفتد. موحدی بکنظر در این گفت و گو درباره طرح مشخصی که برای دنبال کردن در مجلس در نظر دارد، صحبت کرده است: «نظام یکپارچه مالیاتی-حمایتی بر پایه جمع خالص درآمد خانوار با نرخ ثابت».

فعالیت شما در یک اندیشکده به چه میزان شما را برای نمایندگی مردم در مجلس آماده کرده است و چه توانمندی‌های ویژه‌ای را در شما ایجاد نموده است؟

اندیشکده هایی به عنوان عرصه های اندیشه ورزی مستقل، محمل‌های خاصی را برای اندیشه ورزان فراهم می‌کنند. به طور خاص ممهز و متمرکز شدن بر روی موضوعات تخصصی در کنار نگاه‌های چندرشته‌ای و برخاسته از چنین محیط‌هایی؛ می‌تواند توانمندی‌هایی خاصی را برای افراد فراهم کند. این توانمندی‌ها می‌تواند برای یک نماینده مجلس که نیازمند نگاه‌های متنوع و چندبعدی به مسائل است، راهگشا باشد. از این جهت، اندیشکده ها از دو بعد می‌توانند این کار را انجام دهند: تمرکز روی موضوع و شبکه نیروی انسانی که در این اندیشکده ها به هم متصل می‌شوند.

اندیشکده ها تسهیل‌گر آگاهی نسبت به ایده‌های تخصصی و نیز ایجاد شبکه سازی تخصصی برای تحقق راهکارها و ایده‌ها هستند. از این دو جهت اندیشکده ها بسترساز ظرفیت‌هایی برای ورود به عرصه سیاستگذاری هستند.

به عنوان یکی از اعضای اندیشکده ها چه تفاوت رویکردی با جناح های سیاسی برای حضور در انتخابات مجلس دارید و ماموریت خود را در مجلس یازدهم چه می‌دانید؟

برخورداری از نگاه گفتمانی با محوریت عدالت؛ تلاش برای اشاعۀ این گفتمان موجب می‌شود ایده‌ها و نظرات در ربط و نسبت با این مفهوم پرورانده شود.

به نظر شما حضور مستقیم اعضای اندیشکده ها در سطوح مختلف تصمیم گیری کشور بهتر است یا حضور غیرمستقیم آن ها و ایفای نقش های مشاوره ای و تصمیم سازی؟

اگر نظام تصمیم گیری ما از قوت لازم برخوردار باشد، طبیعتاً باید سررزیر نگاه‌های اندیشه ورزانه، ثمره خود را در نظام تصمیم گیری نشان دهد. در شرایط فقدان فرآیند مطلوب، استفاده از پژوهشگران سیاستگذاری و متخصصان اندیشگاهی به عنوان نوعی میان بُر منطقی به نظر می‌رسد.

در صورت ورود به مجلس، کدام کمیسیون را برای عضویت انتخاب می کنید و برنامه شما برای ایجاد ارتباط نزدیک تر کمیسیون های مجلس با اندیشکده ها چیست؟

با توجه به رویکرد سیاستگذارانه و نیز ناظر به حوزۀ تخصصی در اقتصاد بخش عمومی، کمیسیون اقتصاد و کمیسیون برنامه و بودجه مدنظر خواهد بود. و چون کمیسیون برنامه و بودجه نقش ویژه‌ای دارد و از آنجه که تخصص بنده در خط مشی گذاری و سیاست گذاری های اقتصادی به خصوص سیاست گذاری های توسعه ای است؛ این کمیسیون را محمل مناسبی جهت پیاده‌سازی برنامه‌هایی می‌دانم که برای حل مشکلات کشور در ذهن دارم.

از جهت ایجاد ارتباط بین کمیسیون ها و اندیشکده ها نیز تزریق مسائل مهم عرصه کمیسیون‌ها به اندیشکده‌ها و دریافت مستقیم پاسخ‌های کارشناسی، رویکرد مناسبی برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های اندیشه‌ای و فنی کشور به نظر می‌رسد.

کدام یک از پیشنهادهای کلان تهیه شده در اندیشکده ها را مناسب جهت طرح و پیگیری در مجلس می دانید؟

چند سالی هست با دوستانی به دنبال طراحی یک نظام مالیاتی یکپارچه از منظر گفتمان عدالت هستیم. این نظام، علاوه بر قوت‌های لازم نظیر کسب درآمد دولت، به دنبال رفع اثر توزیعی منفی و ایجاد اثر توزیعی مثبت است. تا شکاف طبقاتی را کاهش داده و با مالیات‌های تنظیمی عادلانه، جهت رشد کشور از آن بهره ببریم. این طرح به صورت یک‌خطی می‌شود «نظام یکپارچه مالیاتی-حمایتی بر پایه جمع خالص درآمد خانوار با نرخ ثابت»؛ که تا سطح لوایح، ماده‌های قانونی و پلتفروم‌های قانونی دنبال شده است. و در صورت حضور در مجلس، از طرح‌هایی که دنبال خواهم کرد، اصلاح قانون مالیات مستقیم با چنین جهت‌گیری‌ای است.

با توجه به عدم اجرای صحیح اختصاص یک درصد بودجه دستگاه های اجرایی برای انجام پژوهش که در قانون پیش بینی شده است- برنامه شما برای تحقق این امر و وارد شدن آن به فضای اندیشکده ها چیست؟

عدم اجرای صحیح این قانون، از اموری است که می تواند نظام تصمیم سازی کشور را تقویت کند. اندیشه ورزی های وارد شده به عرصه های تصمیم گیری اهمیت بسیاری دارد. ارائۀ طرحی در قالب هدایت این موضوع در مجلس که البته با دقت و توجه به ظرافت‌های موجود تنظیم شود، در برنامه‌هایم دنبال خواهد شد.

رویکرد شما نسبت به شفافیت در مجلس شورای اسلامی (و به صورت کلی در ساختار حکمرانی کشور) چیست و چه برنامه‌ای در این زمینه دارید؟

برای تحقق شفافیت و اصلاح نظام تصمیم گیری، نخستین اقدام، تلاش برای اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس است.

 

شما میتوانید گفت و گو با دکتر مهدی زریباف را از اینجا و گفت و گو با خانم سمیه رفیعی را از اینجا مشاهده نمایید.

اخبار

اخبار و رویدادهای اندیشکده‌های ایران را در این صفحه دنبال کنید. مشاهده سایر اخبار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا