یادداشت سیاستی

اردوغان و خواب مجدد برای شمال سوریه و عراق

طبق تحلیل اندیشکده مطالعات جهان اسلام، هرگاه اردوغان برای مدتی کنار زده می‌شود، آنکارا با یک تصمیم جنجالی به صدر اخبار غرب آسیا بازمی‌گردد.

در حالی اردوغان در مصاحبه ای اعلام کرد احتمال حمله غافلگیرانه به شمال عراق علیه مواضع پ.ک.ک وجود دارد که ماه گذشته به مواضع کردها در اطراف منطقه عین عیسی حمله کرد. نیروهای ارتش ترکیه در حالی وارد مناطق الجبهل و المشیرفه شد که پیشتر نیروهای SDF پرچم ارتش سوریه را در این مناطق بلند کرد و این حمله در حقیقت توهین به دمشق و ارتش سوریه بود.

پیشتر نیز ترکیه بدون توجه به اعلام دولت سوریه وارد مناطقی از استان حلب، الرقه و الحسکه شد و عملا طرح پرواز ممنوع خود را در شمال سوریه پیاده کرد. هدف از این حملات جادهی نیروهای تروریستی موسوم به مسلحین در این نوار و تحت فشار قرار دادن شهروندان کرد در نوار جنوبی ترکیه است.

اردوغان خوب می‌داند چالش های پیش رو برای ارتش این کشور بیش از آن چیزی است که آنکارا تصور می‌کرد و عملا ارتش ترکیه در شرایط بدی قرار دارد. درگیری ها در سوریه، عراق، ناامنی مرزی و مقابله با پ.ک.ک، حضور در آذربایجان و محور قره باغ، پرونده پرحاشیه قطر، جنجال های اخیر در تونس و حضور نظامی در لیبی و محور درگیری ها در قبرس، عملا ارتش ترکیه را خسته ساخته است. البته کارشناسان امنیت داخلی ترکیه معتقدند تصمیم گیری هوشمندانه اردوغان عملا ارتش را از فاز سیاسی خارج کرده است و با مشغول سازی مدیریت ارتش، نیروهای نظامی ترکیه قادر به کودتای جدید نیستند و همه چیز برای امپراطوری بی رقیب اردوغان در لوای جمهوریت آماده است.

بعید نیست اردوغان در روزهای آتی برای جذب حمایت بایدن دست به تصمیمات غیرهوشمند در منطقه بزند. تحرکات ارتش ترکیه نشان می‌دهد این نیروی نظامی آماده درگیری جدید در منطقه است و پس از دعوت نشدن اردوغان به اجلاسیه سه جانبه ی پوتین، عملا اردوغان احساس سرخوردگی سیاسی می‌کند و درگیرسازی ارتش و سخنرانی های طوفانی اردوغان پشت سر آن می‌تواند او را دوباره به سرخط اخبار منطقه ای بازگرداند. متاسفانه در سالهای اخیر روانشناسان سیاسی و کارشناسان مسائل غرب آسیا هیچگاه به طور دقیق مواضع و رفتار اردوغان را بازخوانی نکردند، با این حال شواهد نشان می‌دهد هرگاه برای مدتی اردوغان کنار زده می‌شود، آنکارا با یک تصمیم جنجالی به صدر اخبار غرب آسیا بازمی‌گردد.

پی‌نوشت: این یادداشت توسط کانال تلگرامی اندیشکده مطالعات جهان اسلام منتشر شده است.

یادداشت

یادداشت های سیاستی اندیشکده های ایران را در این صفحه دنبال کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا