آموزش عالیآموزش، علم و فناوریطراحی ساز و کار

طرح مهارت ‌آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح

طرح جامع مهارت آموزی کارکنان وظیفه (سربازان) نیروهای مسلح

با افزایش سطح تحصیلات کارکنان وظیفه (سربازان وظیفه عمومی)، نیاز است که از این ظرفیت موجود بهره ‌برداری شود. به این منظور قرارگاه مرکزی مهارت ‌آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح با چهار هدف اصلی شامل ارتقاء جذابیت دوران خدمت، افزایش نشاط و رضایت در دوره خدمت، افزایش اثربخشی خدمت، و ارتقا مهارت ‌های شغلی، کارورزی و آمادگی برای ورود به بازار کار تشکیل گردیده است. هدایت شغلی و مهارت ‌آموزی مشمولین سربازی با ثبت ‌نام در «سامانه سرباز ماهر» آغاز می ‌شود و علاوه بر نیروهای مسلح و سربازان که ذی‌ نفعان اصلی این طرح هستند، مجریان دوره ‌های مهارت‌ آموزی و بازار کار نیز سود خواهند برد.

ضرورت و اهداف پژوهش

در سال‌ های اخیر، نسبت کارکنان وظیفه دارای مدارک تحصیلی کارشناسی و بالاتر، نسبت به کارکنان دارای مدرک تحصیلی دیپلم و پایین ‌تر، در حال افزایش بوده و به مرز قابل توجه ۴۰% رسیده است. از سوی دیگر، توجه به این موضوع ضروری است که خدمت سربازی علاوه بر ایجاد آمادگی ‌های دفاعی و رزمی در جوانان می‌تواند زمینه ‌های اثربخشی بیشتر را از طریق توسعه توانمندی ‌ها و مهارت‌ های فردی تقویت کند. به گونه ‌ای که در دوران صلح، سربازان می ‌توانند در راستای پیشرفت و آبادانی کشور و پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی نقش به‌ سزایی را ایفا نمایند. در همین راستا، قرارگاه مرکزی مهارت ‌آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح به منظور ارتقا جذابیت، نشاط و مهارت ‌آموزی منتهی به اثربخشی بیشتر خدمت و نیز آمادگی برای ورود به بازار کار و اشتغال سربازان، تشکیل گردیده است.

طرح مهارت‌ آموزی کارکنان وظیفه

این طرح شامل مجموعه ‌ای از دوره‌های مهارت ‌آموزی در سه بخش است. بخش اصلی این دوره ‌ها پیش از ورود به خدمت و به هدف ارتقای توانمندی جوانان، به ویژه مشمولین سربازی، جهت خدمت موثر در دوره ضرورت سربازی از طریق وزارت آموزش و پروش و وزارت علوم و یا سایر دستگاه ‌های مرتبط برگزار می‌ شود.

بخش دوم و سوم این دوره‌ ها به بدو خدمت (پادگان ‌های آموزشی) و حین خدمت سربازی مربوط می ‌شوند و هدف آنان بهبود به‌کارگیری کارکنان وظیفه در دوره خدمت و همچنین ایجاد سابقه شغلی و کارورزی برای آمادگی اشتغال جوانان در دوره پس از خدمت است.

به طور کلی چهار هدف اصلی برای این طرح پیش ‌بینی شده است، شامل ارتقا جذابیت دوران خدمت برای سربازان و خانواده ‌ها و اصلاح نگرش جامعه، افزایش نشاط و رضایت در دوره خدمت وظیفه عمومی، افزایش اثربخشی خدمت کارکنان وظیفه و تقویت بنیه دفاعی، و ارتقا مهارت ‌های شغلی، کارورزی و آمادگی برای ورود به بازار کار.

دوره‌ های مهارتی پیش و بدو خدمت، متناسب با نیازهای نیروهای مسلح و نهادهای مرتبط طراحی می ‌شوند تا بتوانند موجب ارتقا بهره ‌وری دوره خدمت سربازی شود. در این راستا، کلیه متقاضیان خدمت وظیفه عمومی با ثبت ‌نام در طرح جامع مهارت ‌آموزی از طریق هدایت گام به گام توسط «سامانه سرباز ماهر»، ضمن بارگذاری اسناد فردی و مهارتی خود و با ارزیابی توانمندی ‌ها و علایق متقاضی و هدایت آموزشی به مراحل بعدی که شامل دوازده گام است، رهنمون می ‌شوند. این دوازده گام به تفکیک مرحله خدمت، به شرح زیر است:

مرحله قبل خدمت: ۱- ثبت ‌نام در سامانه سرباز ماهر ۲- راهنمایی و  هدایت شغلی و مهارتی ۳- راستی ‌آزمایی مدارک و مهارت ۴- محاسبه امتیاز و اعطای اولیه مشوق ‌ها

مرحله بدو خدمت: ۵- معرفی به سازمان نظام وظیفه ۶- اعزام به دوره آموزشی ۷- شروع آموزش ‌های بدو خدمت ۸- توزیع و تقسیم بهینه سربازان

مرحله حین خدمت: ۹- اشتغال به خدمت در یگان و مهارت ‌آموزی ۱۰- پایان خدمت قانونی

مرحله بعد خدمت: ۱۱- ارجاع به دستگاه ‌های حامی اشتغال ۱۲- رصد اشتغال کارکنان وظیفه مهارت ‌آموخته

نقش مجریان و شرکت ‌کنندگان در طرح مهارت‌ آموزی

ذی ‌نفعان و مجریان طرح مهارت‌ آموزی کارکنان به شرح زیر است که هر کدام نقش خاص خود را دارند:

نیروهای مسلح: بهره ‌برداران اصلی از خدمات کارکنان وظیفه، نیروهای مسلح هستند و با توجه به اینکه در طی زمان نیازهای کارکردی این نیروها تغییر می ‌کند، لذا سربازان نیز باید قابلیت ‌های بیشتر و متنوع‌ تری متناسب با این تغییرات داشته باشند. نیروهای مسلح با تبیین نیازهای کارکردی مختلف خود و مهارت ‌های لازم برای تصدی آنان، در تعریف و نوع دوره ‌های مهارت‌ آموزی پیش از خدمت نقش کلیدی دارند.

مجریان دوره ‌های مهارتی: دوره‌ های مهارتی اعم از دوره‌ های پیش از خدمت (برای مشمولین سربازی) و دور‌ه ‌های حین خدمت (برای کارکنان وظیفه) از طرف مراجع و موسسات دارای صلاحیت برگزار می‌ شوند. در واقع برگزاری این دوره‌ های مهارتی برای برگزارکنندگان و مجریان دوره‌های مهارت‌ آموزی فرصت مناسبی به حساب می ‌آید تا با فعال کردن بیش از پیش ظرفیت‌ های خود، جامعه بزرگتری از مخاطبین را تحت پوشش آموزش ‌های خود قرار دهند.

مشمولان و سربازان: سربازان می ‌توانند در زمان خدمت، با شرکت در دوره‌ های مهارتی به کسب مهارت ‌های مرتبط با بازار کار بپردازند. در واقع این فرصت در اختیار سربازان قرار می ‌گیرد تا با انتخاب دوره ‌های مهارتی و یادگیری آنان علاوه بر ارتقا آمادگی برای کسب شغل، از امتیازات دیگری نظیر دریافت مدرک معتبر حرفه‌ ای، سابقه کاری مورد قبول و … بهره‌ مند شوند. به طور کلی، مجموعه ‌ای از امتیازات تشویقی برای سربازان ماهر و متخصص در نظر گرفته می ‌شود، از جمله اعطای گواهی سابقه کار و اشتغال، کسب اولویت جذب در نیروهای مسلح، کسب اولویت استخدامی در سایر مراکز، اولویت دریافت وام خود اشتغالی، امتیاز به‌ کارگیری در شرکت‌ های دانش ‌بنیان.

بازار کار: بدیهی است بازار کار کشور یکی از بزرگ‌ ترین بهره‌ مندان ارتقا مهارت ‌های جوانان و سربازان کشور خواهد بود. ارزش افزوده و بهره‌ وری ناشی از حضور کارجویان جوان و توانمند حتی در پیشرفت رقابت ‌پذیری بنگاه‌ های تولیدی و خدماتی کشور و قوی‌ تر شدن نهادهای دولتی و خصوصی اثر شگرف خواهد داشت. لذا با توسعه فعالیت ‌های این طرح، باید نهادهای دولتی و ملی متولی توسعه اشتغال، بالاترین نقش را در گسترش همکاری‌ های کیفی و کمی داشته باشند.

جمع ‌بندی

«طرح مهارت ‌آموزی کارکنان وظیفه» با تشکیل قرارگاه مرکزی مهارت‌ آموزی نیروهای مسلح آغاز گردید. این طرح شامل ۱۲ گام پیوسته در چهار سطح پیش از خدمت، بدو خدمت، حین خدمت و بعد از خدمت طراحی شده است که هدایت شغلی مشمولین سربازی با ثبت ‌نام در این طرح و شرکت در دوره‌ های مهارتی، بر اساس آزمون ‌های استعدادیابی و علاقمندی که توسط سامانه تعاملی سرباز ماهر صورت می ‌گیرد، میسر می‌شود. در این طرح، نیروهای مسلح انواع دوره‌های مهارت‌ آموزی را بر اساس نیازهای کارکردی مختلف خود و مهارت ‌های لازم برای تصدی آنان، تعریف نموده و مجریان دوره ‌های مهارتی مربوطه این دوره ‌ها را برگزار می ‌کنند. سربازان با شرکت در این دوره ‌ها، مجموعه‌ای از امتیازات تشویقی دریافت می ‌کنند و در نهایت بازار کار می‌ تواند از وجود افراد ماهر و متخصص بهره‌ برداری کند.

این مطالعه توسط پژوهشکده مطالعات فناوری و توسط محمد خادمی به سفارش قرارگاه مرکزی مهارت‌آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح در سال ۱۳۹۸ انجام شده است.

امتیاز کاربر ۴ (۱ رای)

پژوهشکده مطالعات فناوری

پژوهشکده‌ مطالعات فناوری می‌کوشد با انجام و پشتیبانی از تحقیقات میان‌رشته‌ای در کلاس جهانی؛ کمک به شکل‌گیری جامعه‌ی متخصصان و پژوهشگران؛ و تلاش برای هماهنگی افراد و گروه‌های مرتبط، مهم‌ترین مسائل کشور در حوزه‌ی رشد و توسعه‌ی فناوری را شناسایی کند و به آن‌ها پاسخ دهد. ورود به صفحه انديشکده

محمد خادمی

دکتری مدیریت آموزش عالی - دانشگاه شهید بهشتی

نوشته های مشابه

‫۴ دیدگاه ها

  1. یک ساله سربازیم تموم شده . همه این مهارت اموزی ها الکی بود یهو ما رو میبردن فنی حرفه ای ی رشته هم رندوم انتخاب کرده بودن میگفتن امتحان بدین ، که فقط رفع تکلیف باش ، ب سرباز کلا ب چشم برده نگا میکنن

    1. سلام دوست عزیز من خودم مسئول آموزش و ثبت نام مهارت آموزی به سربازان وظیفه هستم. کلا سربازها دو دسته هستن :
      ۱ : سربازانی که خودشون علاقمند به یادگیری و پیشرفت هستن و خودشون پیشقدم میشن برای ثبت نام و حضور در دوره های آموزشی و قطعا به پیشرفت و در بسیاری از مواقع به کارآفرینی دست پیدا میکنن.
      ۲: سربازانی که دوست دارن وقتشون رو به بطالت بگذرونن و ما معمولا برای اینکه شاید یه حس علاقه در اونا بوجود بیاد ، اونا رو توی یک دوره با توجه به پرونده و محل زندگی و علاقه ای که در فرم اولیه بدو ورود به پادگانها پر میکنن ، ثبت نام میکنیم که متاسفانه فکرکنم شما از دسته دوم بودید و حس علاقه شما هنوز هیچ گونه تغییری نکرده . در کل امیدوارم در مراحل بعدی زندگی موفق باشید.

      1. سلام
        سربازان امریه ادارات هم نیاز به گذراندن دوره های مهارت آموزی دارند؟
        برای نیروهای امریه به چه شکل است این موضوع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا