شبکه

شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی (شمس)

شبکه‌ ای برای گفت‌ و‌ گوی اجتماعی، بهبود سیاست‌ گذاری، عزم ملی توسعه

شبکه مطالعات سیاست‌ گذاری عمومی (شمس) ابزاری برای ایجاد ارتباط میان نخبگان و سیاست‌ گذاران است. این شبکه فضایی را فراهم آوردهاست که ایده‌ های سیاستی نخبگان کشور در حوزه‌های گوناگون انتشار یابد و به سیاست‌گذاران دولتی منتقل شود. این شبکه که در سال ۱۳۹۳ با مدیریت مرکز بررسی‌ های استراتژیک ریاست جمهوری تاسیسشدهاست. در این شبکه متون سیاستی خلاصه در موضوعاتی چون اقتصاد، سیاست خارجی، سیاست داخلی، بهداشت و سلامت، علم، فناوری و نوآوری، محیط زیست، اجتماعی و فرهنگی منتشر می‌شود.

ضرورت ایجاد شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی

استادان دانشگاه، فعالان بخش خصوصی، فعالان اجتماعی، مدیران اداری و اجرایی، و گروه‌های دیگری که می‌توان آن‌ها را نخبگان خواند، گاه از خود می پرسند آیا آن‌چه من درباره فلان مساله می‌دانم می‌تواند بر بهبود سیاست گذاری درباره آن مؤثر باشد؟ آیا سیاست گذاران نظرات متخصصان و جامعه نخبگان را برای تصمیم‌گیری لحاظ کرده‌اند؟ آیا می‌دانند در کشورهای دیگر برای بهبود سیاست گذاری و اجرا در این موضوع چه کرده‌اند؟ این گروه از نخبگان اغلب بعد از طرح چنین پرسش‌هایی، از خود می‌پرسند «آیا راهی هست که دانش، داده‌ها و تجربه‌هایم را به سیاست گذاران ارائه کنم؟» شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی ابزاری را فراهم نموده است که نخبگان جامعه ایده های خود برای سیاست گذاری را بهتر بیان کنند و وارد گفت و گوی اجتماعی برای بهبود سیاست گذاری و حرکت به سوی توسعه شوند.

اهداف شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی

هدف « شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی » ایجاد فضایی برای طرح و انتشار ایده‌های سیاستی در قالب «متون سیاستی خلاصه» در حوزه‌ های مختلف استراتژیک است تا به این وسیله امکانی برای بهبود و ارتقای سیاست گذاری عمومی در جمهوری اسلامی ایران فراهم شود. طرح و بررسی این ایده‌ های سیاستی مستلزم گفت‌ و گوی اجتماعی همه‌ جانبه میان نخبگان کشور درباره همه مقولات استراتژیک است. از این‌رو، شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی «گفت‌ و گوی اجتماعی، بهبود سیاست گذاری، عزم ملی برای توسعه» را شعار خود قرار داده است. شبکه‌ای کردن متون سیاستی خلاصه، راهی برای تقویت گفت‌ و گوی اجتماعی درباره مقولات استراتژیک سیاست گذاری در ایران است.

شبکه مطالعات سیاست گذاری رسانه‌ای برای انتقال ایده‌های سیاستی به سیاست گذاران است. این شبکه هم‌چنین ابزاری برای مشارکت دادن همه نخبگان ایرانی در فرایند سیاست‌ پژوهی است. قرار داشتن در فضای مجازی این امکان را فراهم می‌کند که در هر نقطه‌ای از ایران، و در هر نقطه‌ای از جهان، ایرانیان بتوانند ایده‌های سیاستی خود را بیان کنند. شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی امیدوار است به این طریق مشارکت جمعی نخبگان در گفت‌وگوی اجتماعی درباره سیاست گذاری را تسهیل کند.

مدیریت شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی

مدیر و حامی اصلی شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی (شمس) که در بهمن ۱۳۹۳ تاسیس شده، مرکز بررسی‌ های استراتژیک ریاست‌ جمهوری است. البته وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در طراحی این شبکه همکاری داشتهاست.

موضوعات و حوزه های سیاستی شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی

حوزه های سیاستی اصلی شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی عبارتست از:

  • سیاست محیط زیست (آب، خاک، هوا، تنوع زیستی، بوم گردی، انرژی های نو، سمن های محیط زیستی، توسعه پایدار)
  • سیاست اقتصادی (سیاست های اقتصاد کلان، انرژی، صنعت و معدن، کشاورزی، مسکن، حمل و نقل و مخابرات، بازار مالی، خدمات)
  • سیاست خارجی (گفتمان سیاست خارجی، روابط خارجی و دیپلماسی عمومی، مسائل منطقه ای و بین المللی، نهادهای بین المللی و منطقه ای)
  • سیاست داخلی (حقوق شهروندی و کرامت انسانی، انسان و جامعه و امنیت پایدار، تنوع فرهنگی- هویتی و انسجام ملی، دولت الکترونیک، حکمرانی و مردمسالاری دینی، احزاب سیاسی، توسعه)
  • سیاست بهداشت و سلامت (حکمرانی سلامت، پشتیبانی، درمان، دارو و تجهیزات پزشکی، بهداشت و پیشگیری، آموزش)
  • سیاست علم، فناوری و نوآوری (آموزش، پژوهش، فناوری، نوآوری، موضوعات روز)
  • سیاست اجتماعی و فرهنگی (مشارکت اجتماعی، خانواده و جمعیت، عدالت اجتماعی و کیفیت زندگی، گروه های اجتماعی خاص، اخلاق و مسئولیت اجتماعی، فرهنگ، ورزش، آسیب های اجتماعی)

اعضای شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی

اعضای شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی را تعدادی از اساتید هیئت علمی دانشگاه ها، برخی دانشجویان رشته های مرتبط در دانشگاه های داخل و خارج از کشور و نیز تعدادی از فعالان حوزه کسب و کار تشکیل می دهند. در این شبکه تاکنون مقالاتی از حدود ۲۰۰ پژوهشگر و متخصص در حوزه های گوناگون سیاستی منتشر شده است.

محتوای تولیدی شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی

شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی «متون سیاستی خلاصه» در موضوعات فوق الذکر منتشر می‌کند. انسان‌ها در دنیای جدید زمان اندکی در دسترس دارند و سیاست گذاران و مدیران اجرایی از این جهت بیشتر در تنگنا هستند. بنابراین متن‌ها اگر برای خوانده شدن توسط مدیران اجرایی و سیاست گذاران نوشته می‌شوند بهتر است خلاصه باشند. تا کنون حدود ۱۰۰۰ خلاصه سیاستی در موضوعات فوق در این شبکه انتشار یافته است. همچنین سایت شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی در سامانه شاپا وابسته به کتابخانه ملی ایران، به صورت رسمی ثبت شده و با شماره شاپای ۵۳۸۵-۲۴۲۳، امکان ارجاع به آن ها در متون علمی فراهم شده است.

اتاق های فکر استانی

اتاق‌های فکر استانی در پی نهادینه‌سازی مشارکت و همفکری کلیه فرهیختگان جامعه ایرانی و ورود اندیشه‌ها و خواست‌های آنان به چرخه سیاست گذاری عمومی است. فعالیت‌های اتاق فکر استانی مبتنی بر جمع‌بندی نظرات کارشناسی خبرگان استانی و تمرکز بر مدیریت دانش خبرگی است. اتاق فکر استانی به جای جمع‌اوری داده‌ها و اطلاعات، با توجه به مدل هرم مدیریت دانش، صرفاً به جمع‌بندی نظرات تحلیلی نهایی و کاربردی تمرکز می نماید. شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی ملتزم به انتشار و انتقال ایده‌های سیاستی شکل‌گرفته در این اتاق‌های فکر به سیاست گذاران ملی و منطقه‌ای است.

جمع‌بندی

شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی (شمس) با هدف ایجاد فضایی برای ارتباط میان نخبگان و سیاست گذاران دولتی، اقدام به تولید و انتشار متون خلاصه سیاستی می‌نماید. اساتید هیئت علمی دانشگاه‌ ها، دانشجویان داخل و خارج از کشور و نیز فعالان حوزه کسب و کار می‌توانند با عضویت در این شبکه، تولیدات سیاستی خود را به اطلاع سیاست گذاران کشور برسانند. اتاق‌ های فکر استانی نیز از طریق این شبکه می‌ توانند جمعبندی‌ های نظرات کارشناسی خبرگان استانی را منتشر نمایند.

این شبکه توسط مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری در سال ۱۳۹۳ ایجادشده است.

جهت ورود به سایت و کانال تلگرام شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی بر روی لینک های زیر کلیک نمایید.

ورود به سایت شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی

ورود به کانال تلگرام شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی

امتیاز کاربر ۴ (۱ رای)

مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری

«مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری» مسئول انجام مطالعات و پژوهش‌ها و ارائه طرح‌ها و پیشنهادهای جامع مرتبط با استراتژی ملی در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، نظامی و سیاست خارجی، با رعایت سیاست‌های کلی نظام است. ورود به صفحه انديشکده

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا