اخباراخبار توسعه شهری و منطقه ای

چگونه تهدید حاشیه نشینی را به فرصت تبدیل کنیم؟

اندیشکده پایا در نشست 12 خرداد خود، به حاشیه نشینی، تهدیدهای آن و راهکارهای کاهش معضلات آن پرداخته است.

به گزارش گروه خبر جامعه اندیشکده ها؛ هم اندیشی علمی «سوتفاهم در بی حاشیه گی؛ سیاست تخریب سکونتگاه های غیررسمی و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن» دوشنبه ۱۲ خرداد به ابتکار اندیشکده پایا برگزار شد. سوالی که این نشست در پی پاسخ به آن بود در پی اتفاق اخیر در حاشیه شهر کرمانشاه به وجود آمده بود: با وجود فقر و مشکلات متعددی که مردم در حاشیه نشینی شهرها یا سکونتگاه های غیررسمی با آن مواجه هستند، چه سیاستی باید اتخاذ شود تا شاهد چنین وقایع تاسف برانگیزی نباشیم؟

مدیر اندیشکده پایا، دکتر مهدی روح اللهی با طرح این سوال در جایگاه دبیر نشست، از سخنرانان خواست از نقطه نظر خود به این موضوع بپردازند.

فرهاد بیضایی، کارشناس سیاست گذاری مسکن، برخورد قهری در حل معضلات بافت های حاشیه ای را مردود دانست. بیضایی به سه اصل قانون اساسی اشاره داشت که به تامین مسکن برای مردم اختصاص دارد؛ اما در عمل دولت ها به آن التفاتی نداشته‌اند. حل این معضل از نظر بیضایی در عرضه زمین است که در طولانی مدت میسر است.

از سوی دیگر مجتبی یوسفی، سخنران دوم این نشست، سیاست عرضه زمین را به دلیل کمبود زمین مردود دانست و بر توجه به ابعاد متعدد محیط زیستی، فرهنگی و اجتماعی و غیره در ارائه راهکار برای حل معضل حاشیه نشینی تاکید کرد.

یوسفی راهکار ساخت شهرک های جدید، بستن حریم شهرها و تولید ارزان قیمت مسکن برای طبقه پایین را راه حل این موضوع معرفی کرد. این راه حل در حالی از سوی نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی مطرح می‌شود که سیاست های فعلی بر رشد افقی شهرها متمرکز است.

ابوالفضل نوروزی، کارشناس برنامه ریزی شهری، اما بر نکات بنیادی تر دست گذاشت و از لزوم تعریف دقیق از حاشیه نشینی گفت. به زعم نوروزی به رسمیت شناخته نشدن این مسئله از سوی دولت و مجلس، راه پیگیری و حل آن را بسته است.

نوروزی هر گونه ارائه راه حل را منوط به جمع آوری آمار و شناسنامه این مناطق توسط وزارت کشور دانست. وی همچنین بسیج ظرفیت های ارگان های دولتی، حاکمیتی، عمومی و مردمی را جهت هم افزایی در یک بستر هماهنگ ضروری خواند.

علی محمد ابراهیمی، مدیر کارگروه مسکن و کالبدی اندیشکده پایا، از بازتولید فقر در نواحی حاشیه نشینی آغاز کرد و با اشاره به مطالعاتی که در خصوص تجربیات هفت کشور در حل مسئله مسکن حاشیه ای و سکونتگاه های غیررسمی در اندیشکده پایا صورت گرفته است؛ گفت: راه حل شهرداری در اینجا تنها تخریب سکونتگاه هاست.

وی ضمن اعلام آمادگی اندیشکده پایا برای حل این معضل، توجه به توسعه حاشیه را حتی باعث توسعه کشور دانست و این توجه را جایگزینی برای رهاسازی حاشیه به لحاظ اجتماعی و اقتصادی خواند.

اخبار

اخبار و رویدادهای اندیشکده‌های ایران را در این صفحه دنبال کنید. مشاهده سایر اخبار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا