اخباراخبار اجتماعی و فرهنگی

اندیشکده پایا به بررسی مسائل حاشیه نشینی پرداخت

پژوهشگران اندیشکده پایا در میزگرد بررسی مسائل حاشیه نشینی خبرگزاری فارس به مرور مسائل پیرامون موضوع حاشیه نشینی پرداختند.

به گزارش گروه خبر جامعه اندیشکده ها؛ میزگرد بررسی مسائل حاشیه نشینی، هجدهم آذر ماه، با حضور مدیر و پژوهشگران کارگروه کالبدی و مسکن اندیشکده پایا برگزار شد.

این نشست با حضور دکتر مهدی روح‌ اللهی، عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین و مدیر اندیشکده پایا، دکتر پرویز آقایی، کارشناس حوزه حاشیه نشینی و علی محمد ابراهیمی کارشناس مسائل حاشیه نشینی برگزار شد.

انباشت مسئله در حوزه حاشیه‌ نشینی

روح اللهی وضعیت کنونی حاشیه‌نشینی را حاصل انباشت مسئله در حوزه حاشیه نشینی خواند و با بیان اینکه «بحث تامین مسکن جزو حقوقی است که در قانون اساسی به آن اشاره شده است و حاکمیت نسبت به آن مسئولیت دارد»، رفع این معضل را با رویکردهای ایجابی ممکن دانست: « تا زمانی که یک سرپناه برای یک فرد تامین نکنیم، نمی‌توانیم از سرپناهی که در آن هست، بیرون برود. در بدترین حالت بی‌سرپناهی که کارتن خواب ها هستند، حاکمیت فکر کرده و تصمیم گرفته است برای آنها گرمخانه ایجاد شود تا در خیابان نخوابد چه برسد به زنی که بچه دارد یا خانواده است که شما اصلا نمی‌توانید بی‌تفاوت باشید و یک حداقل مسکنی که ایشان بتواند آنجا به عنوان سرپناه حساب کند باید تامین شود».

تفکیک فضا-فیزیک در بحث حاشیه نشینی

آقایی نیز بر دو نکته تاکید کرد: «ما در حاشیه‌ها با یک کالبد یا فیزیک فرسوده مواجه نیستیم، بلکه با فضای فرسوده مواجه هستیم. یعنی اقتصاد، تعاملات و فرهنگ فرسوده است و جرم و جنایت به خاطر فرسودگی فضا ایجاد می‌شود». همچنین از نظر آقایی در مناطق حاشیه نشینی، آنچه مستعد جرم خیزی است، فضاست و نه مردم.

آقایی به تفکیک مناطق محروم شهری پرداخت؛ حاشیه نشینی، کپرنشینی، زاغه نشینی و غیره. و در این میان حاشیه‌نشینی به رسمیت شناخته نمی‌شود و سیاست تخریب درباره آن اجرا می‌شود که مسئله زا و احساسات برانگیز است.

ضرورت چشم پوشی حکمرانان از زمین ها

ابراهیمی، دیگر پژوهشگر اندیشکده پایا، نیز به نقد نگاهی پرداخت که مسکن را ساختمان و خوابگاه می‌بیند و تحلیل فضایی از این مفهوم ندارد. وی همچنین به عدم ضرورت بازپس‌گیری زمین هایی که حتی به غصب تصرف شده، اذعان داشت و توضیح داد: «چرا ۳۰ سال است هیچ توجهی به آن زمین نشده و حالا مورد توجه قرار گرفته است؟ چرا زیرساخت به آن داده نشده است؟ چون ارزش نداشته است. برخی رفته‌اند و در آن زمین ها ساکن شده‌اند و ارزش زمین را بالا برده‌اند».

گفتنی است طرح مسکن حاشیه نشینی اندیشکده پایا، به عنوان طرح برگزیده جشنواره شهید مدرس انتخاب و تقدیر شد. متن کامل گزارش میزگرد بررسی مسائل حاشیه نشینی را اینجا بخوانید.

اخبار

اخبار و رویدادهای اندیشکده‌های ایران را در این صفحه دنبال کنید. مشاهده سایر اخبار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا