پنل های موضوعیجایزه ملی سیاستگذاری

پنل نظام های حکمرانی

پنل نظام های حکمرانی با 4 پروژه از اندیشکده راهبردی مهاجر، اندیشکده شفافیت برای ایران، پژوهشکده مطالعات فناوری و مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار شد.

به گزارش گروه خبر جامعه اندیشکده ها؛ دوشنبه ۱۱ اسفند ۹۹ پنجمین پنل مرحله دوم نخستین جایزه ملی سیاستگذاری با عنوان پنل نظام های حکمرانی، ۴ پروژه از اندیشکده راهبردی مهاجر، اندیشکده شفافیت برای ایران، پژوهشکده مطالعات فناوری و مرکز
تحقیقات سیاست علمی کشور شرکت داشتند.

دکتر پریسا علیزاده از مرکز سیاست علمی کشور با پروژه «ارائه الگوی حکمرانی نظام علوم، تحقیقات و فناوری ایران با تمرکز بر رفع تداخل وظایف» درباره تداخل کارکردهای نهادهای سیاستگذار در اکوسیستم عتف کشور گفت و مهمترین چالش این حوزه را فقدان ارتباط نظام‌مند میان چرخه عرضه و چرخه تقاضا دانست.

علیزاده تداخلات هنجاری، کارکردی و ساختاری بین نهادهای زیر را شرح داد:

  • شورای عالی انقلاب فرهنگی و سایر دستگاه‌های اصلی نظام عتف؛
  • معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت عتف؛
  • بنیاد ملی نخبگان و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.

سپس دکتر محمدحسین بادامچی، مدیر اندیشکده راهبردی مهاجر، در ارائه خود با عنوان «جمهوری اسلامی و ضرورت چرخش حکمرانی از جامعه رسمی به مردم»، برآیند چالش حکمرانی در چهار حوزه «الگوی توسعه»، «تبلیغ دین»، «فضای مجازی» و «عدالت» را تضاد میان جامعه رسمی و جامعه غیررسمی در ایران معرفی کرد.

طبق توضیحات بادامچی بر اساس نظرات اندیشه‌ورزان سیاسی، تغییرات این چهار حوزه، ضرورت پرخش حکمرانی به سمت مردم و جامعه غیررسمی را یادآوری می‌کند. بادامچی بر «گفت‌وگو» به مثابه یک عملیات تشریک مساعی بین دو فضای رسمی و غیررسمی جامعه ایران تاکید کرد.

دکتر مهدی فلاحیان در ارائه پروژه «طرح مدیریت تعارض منافع» در تعارض منافع به عنوان بستر شکل‌گیری فساد مداقه داشت و سرگذشت طرح مدیریت تعارض منافع در لایحه دولت و طرح مجلس را بازگو کرد.

ضرورت این طرح از نظر فلاحیان، بن‌بست ساختار مدیریت و اداره کشور بود که مقابل هر تلاشی جهت اصلاح حکمرانی کشور ظاهر می‌شود و نسخه‌های اصلاح حکمرانی به دلیل تعارض منافع مسئولین از شانس کمتری برای اجرا و احیا برخوردارند. بنابراین طرح مدیریت تعارض منافع به هنجارگذاری در این حوزه می‌پردازد و شناخت بومی‌شده‌ای از تعارض منافع را مقابل قانون‌گذار قرار می‌دهد.

این طرح در سه گام به تدوین نظام هنجاری در این حوزه پرداخته است:

  1. زمینه‌سازی (شامل تقویت دکترین، برنامه‌ریزی اقدامات ترویجی، هم‌افزایی با نهادهای اثرگذار و…)
  2. اقدامات حقوقی (شامل توجه به سوابق هنجاری موجود و توجه به اصل قانونگذاری خوب)
  3. اقدامات محتوایی (شامل طراحی چارچوب محتوایی و مدلسازی تقنین مبتنی بر موقعیت‌های بومی).

و پروژه آخر با عنوان «بازطراحی معماری نظام ملی حکمرانی صنعت هوایی و هوانوردی کشور» توسط دکتر محمد زمانی میاندشتی از پژوهشکده مطالعات فناوری، با هدف تبیین لزوم بازطراحی صنعت هوایی کشور، از لایه های متعدد بازیگران و ذی‌نفعان این صنعت پرده برمی‌داشت.

زمانی با مرور ساختار صنعت هوایی کشور و نیز قوانین این حوزه، پیشنهادهایی را در جهت بهبود این صنعت ارائه داد. از جمله توصیه‌های این پژوهش به روز رسانی قوانین هواپیمایی کشور مطابق با نیازهای این صنعت و تعریف و تقویت جایگاه نهاد اصلی متولی این صنعت را برشمرد.

داوری ارائه های پنل نظام های حکمرانی بر عهده سه عضو شورای علمی جامعه اندیشکده ها بود:

  • دکتر مهدی فصیحی هرندی، مسئول میز مدیریت و حکمرانی زیربنایی مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری؛
  • دکتر حسین شاه محمدی آذر، پژوهشگر حوزه آینده پژوهی موسسه افق آینده پژوهی راهبردی؛ و
  • علی ملک زاده، مسئول گروه مالیات اندیشکده اقتصاد مقاومتی.

اخبار

اخبار و رویدادهای اندیشکده‌های ایران را در این صفحه دنبال کنید. مشاهده سایر اخبار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا