اندیشه ورز خارجیدرباره اندیشکده

معرفی جیمز مک گان اندیشه ‌ورز خارجی

معرفی مختصری از مک گان:

جیمز مک گان (۱۹۵۵-۲۰۲۱) از برجسته‌ ترین اندیشه‌ ورزانی است که سالیان متمادی در ارتقای نقش و اثرگذاری اندیشکده‌ ها تحقیقاتی را داشته است، تا بدان جایی که نام وی با معرفی بسیاری از نهادهای سیاست‌ پژوهی گره‌ خورده است. وی فعالیت‌ های آغازین خود را از دانشگاه پنسیلوانیا شروع نمود و بعدها موفق شد که در آن جا مدرس ارشد مطالعات بین‌ الملل، موسس و مدیر برنامه اندیشکده‌ ها و جوامع مدنی و عضو ارشد پژوهشکده سیاست خارجی شود. ایجاد و نشر برنامه اندیشکده‌ ها و جوامع مدنی برای وی شهرتی جهانی به همراه آورد. مک گان از طریق این برنامه، ماموریت، ساختار و اصول عملیاتی اندیشکده‌ های پیشرو در سطح جهانی را با یکدیگر مقایسه کرد تا به رتبه‌ بندی این اندیشکده‌ ها مبادرت ورزد. تحقیقات و مشاوره‌ های او، این امکان را برای وی فراهم نمود که با دولت‌ ها و سازمان‌ های جامعه مدنی در بیش از ۱۰۰ کشور کار کند. او در طول حیات خود، بیش از ۱۵ کتاب در مورد اندیشکده‌ ها تالیف کرده است. اگر چه فعالیت‌ های او تنها به اینجا ختم نمی‌ شود. وی ظرف مدت کوتاهی موفق می‌ شود تا مجموعه‌ ای از نشست‌ های مشترک میان اندیشکده‌ ها را راه‌ اندازی کند و تقریبا در هر قاره یک یا چند اجلاس برگزار نماید.

مروری بر دستاوردهای جیمز مک گان:

۱.   تولید متون کتبی:

تولید متون کتبی از اصلی‌ ترین دستاوردهای علمی مک گان محسوب می‌ شود. به‌ گونه‌ ای که او در طول حیات علمی خود، بیش از ۱۵ کتاب در مورد اندیشکده‌ ها تالیف کرده است که در ادامه به معرفی برخی از مهم‌ ترین آن ها خواهیم پرداخت:

۱.     اندیشکده‌ ها و مشاوره سیاستی در ایالات متحده آمریکا: دانشگاهیان، مشاوران و جانبداران

این کتاب از این‌جهت به نگارش درآمده تا تغییرات موجود در اندیشکده‌ های آمریکایی را مورد بررسی قرار دهد. در درجه اول، ویژگی‌های خاص نظام سیاسی و جامعه مدنی در آمریکا که زمینه‌ های رشد و تکثیر اندیشکده‌ ها را فراهم آورده است، مورد بررسی قرار می‌ دهد. در این راستا، نویسنده معتقد است که ساختار دولتی غیر متمرکز و متکثر در ایالات متحده از جمله عوامل اصلی رشد صنعت اندیشکده‌ ها در ایالات متحده است.

در وهله بعدی نیز طبقه‌ بندی اندیشکده‌ های آمریکایی بر اساس ساختارهای سازمانی و راهبردهای ارائه مشاوره و تاثیرگذاری که بر سیاست‌ های عمومی دارند، صورت پذیرفته است. به دنبال این طبقه‌ بندی، معیارهای موجود برای اندازه‌گیری تاثیر واقعی اندیشکده‌ ها مثل منابع موجود، دامنه مخاطبان و تعداد توصیه‌ های سیاستی که مورد توجه سیاستگذاران قرار می‌گیرد نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

۲.     مجموعه گزارش‌ های سالیانه Global Go to Think Tanks

این گزارش‌ ها نتیجه یک نظرسنجی بین‌ المللی از بیش از ۱۹۵۰ محقق، حامیان دولتی و خصوصی، سیاست‌ گذاران و روزنامه‌ نگاران است که با استفاده از مجموعه‌ ای از ۱۸ معیار توسعه‌ یافته توسط برنامه اندیشکده‌ ها و جوامع مدنی به رتبه‌بندی بیش از ۶۵۰۰ اندیشکده مبادرت می‌ ورزند.

۳.     اندیشکده‌ ها و اهداف توسعه پایدار: تسهیلگرانی برای تجزیه‌ و تحلیل، نوآوری و پیاده‌ سازی

نویسنده در این کتاب، این فرض اصلی را مطرح می‌کند که اندیشکده‌ ها به علت ارائه تحلیل و مشاوره‌ های سیاستی در مورد اثرات اهداف توسعه پایدار، این توانایی را دارند که نقشی کلیدی در گفتمان جاری داشته باشند. در واقع، آن ها بهترین ابزار برای اجرای این گفتمان محسوب می‌ شوند. از جهتی دیگر نیز اندیشکده‌ ها قادر به ایجاد یک پیوند حیاتی بین جامعه مدنی، دولت‌ ها و سازمان‌ های بین‌ دولتی که مشارکت‌ کنندگان اصلی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار محسوب می‌ شوند، هستند. این کتاب با مستند کردن نقشی که اندیشکده‌ ها در تعامل با مردم و سیاست‌ گذاران برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار دارند، این مسائل را بیشتر بررسی می‌کند. هم چنین، به استراتژی‌ ها و برنامه‌ های خاصی که اندیشکده‌ ها برای کمک به اجرای اهداف توسعه پایدار ایجاد کرده‌اند، پرداخته می‌شود.

۴.     ملک پنجم: اندیشکده‌ ها، سیاستگذاری عمومی و حکمرانی

مک‌ گان در این کتاب  نشان می‌دهد که چگونه سیاستگذاران به تحلیل‌ ها و توصیه‌ های مستقل ارائه‌شده توسط اندیشکده‌ ها ارزش می‌دهند و چرا اندیشکده‌ ها به یکی از ویژگی‌ های تعیین‌ کننده نظام سیاسی آمریکا تبدیل شده‌اند. مک گان با تکیه‌ بر مطالعات موردی در سیاست خارجی و داخلی، ارتباط بین تحقیقات اندیشکده‌ ها و سیاست‌ های اعمال شده توسط سه دولت گذشته را روشن می‌کند. او همچنین پدیده‌ ای به نام «درب گردان» را توصیف می‌کند که در آن اندیشکده‌ ها فرصتی را برای مقامات دولتی سابق فراهم می‌کنند تا بینش‌ های خود را از خدمات عمومی به اشتراک بگذارند، در بحث‌ های سیاستی شرکت کنند و به ارائه مشاوره و تفسیر بپردازند.

۲.   تربیت شاگردان:

مک گان در طول عمر پرثمر خود دستاوردهای بسیاری را به یادگار گذاشته است. دستاوردهای وی تنها محدود به انتشار کتب، مقالات، گزارش‌ های سالیانه و … نمی‌ شود، بلکه سیر متنوعی از دیگر اقدامات را نیز در بر می‌ گیرد. برگزاری اجلاس‌ های جهانی تا تربیت شاگردان از دیگر خدماتی است که مک گان انجام داده است. برای مثال، وی در پاییز ۲۰۲۱ حدود ۱۸۶ کارآموز از سرتاسر جهان جذب نموده است که این تعداد افزایش نیز یافته است. طبق گفته کارآموزان قبلی، او در طول حیات علمی خویش بیش از ۲۵۰۰ کارآموز را پرورش داده است.

زوها نور، یکی از شاگردان و دستیاران مک گان در برنامه اندیشکده‌ ها و جوامع مدنی اظهار می‌ دارد که پرورش کارآموزان برای او بسیار حائز اهمیت بود. وی در این مورد بیان می‌ کند که: «مک گان علی‌ رغم همه کارهایی که باید انجام می‌ داد، به تک‌ تک کارآموزان توجه ویژه‌ ای داشت.» وی در این راه حتی از روش‌ های نوآورانه‌ ای بهره می‌ جست. برای مثال، وی هر هفته «کافه‌ های شغلی» را در روزهای چهارشنبه برگزار می‌کرد تا به کارآموزان مشاوره شغلی بدهد.

مروری بر مسئولیت‌ های جیمز مک گان:

۱.   عضو ارشد موسسه تحقیقات سیاست خارجی

۲.   مدیریت برنامه اندیشکده‌ ها و جوامع مدنی

 برنامه اندیشکده‌ ها و جامعه مدنی از موسسه لودر در دانشگاه پنسیلوانیا تحقیقاتی را در مورد نقشی که موسسات سیاستگذاری در دولت‌ ها و جوامع مدنی در سراسر جهان بازی می‌ کنند، انجام داده است. این برنامه نقش و شخصیت در حال تحول سازمان‌ های تحقیقاتی سیاست عمومی را در ۳۰ سال گذشته بررسی می‌کند. برنامه اندیشکده‌ ها و جامعه مدنی، مجموعه‌ ای از ابتکارات جهانی را توسعه داده و رهبری کرده است که به پرکردن شکاف بین دانش و سیاست در حوزه‌ های سیاستی حیاتی مانند صلح و امنیت بین‌ المللی، جهانی‌ شدن و حکومت‌ داری، اقتصاد بین‌ الملل، مسائل زیست‌ محیطی، اطلاعات و جامعه، کاهش فقر و مراقبت‌ های بهداشتی و سلامت جهانی کمک کرده است. این تلاش‌ های مشترک بین‌ المللی برای ایجاد شبکه‌ های منطقه‌ ای و بین‌ المللی از موسسات و جوامع سیاست‌ گذاری در جهت بهبود سیاست‌ گذاری و در عین‌ حال تقویت نهادهای دموکراتیک و جوامع مدنی در سراسر جهان طراحی شده است.

۳.   رئیس و موسس McGann Associates

 برنامه و شرکت مشاوره مدیریتی که در زمینه چالش‌ های پیش روی اندیشکده‌ ها، سیاست‌ گذاران، سازمان‌ های بین‌ المللی و موسسات بشر دوستانه فعالیت می‌ کند.

۴.   مسئول برنامه سیاستگذاری عمومی صندوق‌ های خیریه پیو

مک گان در این موسسه، ابتکاراتی مثل برنامه آموزش دیپلماتیک و اقتصاد و امنیت ملی را در کارنامه خود دارد. به نقل از خود مک گان، این موسسه خیریه نقطه عطفی بود که منجر به گسترش کارهای پژوهشی بعدی وی می‌ شود.

۵.   استادیار علوم سیاسی در دانشگاه ویلانوا

او در این دانشگاه به تدریس سیاست داخلی و بین‌ المللی و هم چنین دوره‌ های سیاستگذاری عمومی مشغول بود.

منابع و مآخذ:

. https://www.gotothinktank.com/meet-the-director.

“Case Bids Farewell to James G. Mcgann, Think Tanks and Civil Societies Program Director.” 2021. https://www.case-research.eu/en/case-bids-farewell-to-james-g-mcgann-think-tanks-and-civil-societies-program-director-101939.

“James Mcgann, International Studies.” almanac. 2021. https://almanac.upenn.edu/articles/james-mcgann-international-studies.

“Think Tanks and Sdgs Catalysts for Analysis, Innovation and Implementation.” http://en.ccg.org.cn/archives/58007.

“A Word in Memory of James Mcgann.” cippec. 2021. https://www.cippec.org/en/a-word-in-memory-of-james-mcgann/.

McGann, James G. The Fifth Estate: Think Tanks, Public Policy, and Governance: Brookings Institution Press, 2016.

McGann James, G. “Think Tanks and Policy Advice in the United States.” New York  (۲۰۰۷).

Roces, Enrique. “Penn’s Think Tanks and Civil Societies Director James Mcgann Dies at 66.” 2021. https://www.thedp.com/article/2021/12/james-mcgann-dies-think-tanks-penn-professor.

 

امتیاز کاربر ۰ (۰ رای)

جامعه اندیشکده ‌ها

نخستین بانک جامع اطلاعات اندیشکده‌های کشور است که با ماموریت‌های «اعتبارسنجی اندیشکده‌ها و مراکز سیاست‌پژوهی و مشاوره سیاستی» و «تسهیل تعاملات زیست‌بوم اندیشه‌ورزی کشور» از سال 1395 آغاز به کار کرده است.

امید هراتی اصل

کارشناسی ارشد روابط بین الملل - دانشگاه شهید بهشتی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا